EngageHer.org

Design for the Hayden Library renovation takes shape

The MIT Libraries, working with Kennedy & Violich Architecture (KVA), have developed the style for the upcoming Hayden Library remodelling. As seen in architectural concept renderings, the brand new design accommodates the library’s numerous uses with powerful places for collaboration, study, and community-building, also quiet research. 

Reopening in fall 2020, the renovated collection includes a transformation of first floor and components of the 2nd floor. New analysis and occasion system room, infrastructure improvements, and improved availability will better support the ways that today’s MIT neighborhood utilizes library space. If donor money is guaranteed, Lipschitz Courtyard, next to Hayden, is likewise renovated simultaneously because of the collection to provide a powerful outside neighborhood green area with brand-new landscaping and sitting places. 

“We requested KVA to create rooms that reflect the collection of the future — participatory, imaginative, dynamic — while also preserving what makes Hayden this type of well-known study destination: quiet, restful space with stunning views,” states Chris Bourg, director regarding the MIT Libraries. “Their design can not only result in the collection much more open and inviting; it will probably ask neighborhood users to produce connections between tips, choices, and each other.”

Research crossroads

KVA’s design concept for Hayden Library, “Research Crossroads,” is made to enable brand-new ways to learn, collaborate, and conduct study with all the library’s selections. The very first floor has-been designed as a dynamic and flexible neighborhood area for research and dialogue, in which a brand-new café, occasion room, and reservable study spaces will motivate impromptu gatherings, collaborative research, and neighborhood events. Two brand-new double-height pavilion structures, clad in clear cup and ash wood, are observed in an X-shaped configuration that opens up up views into the Lipschitz Courtyard while the Charles River. 

“The analysis Crossroads design idea ended up being led because of the inspiring new sight for Hayden that MIT Libraries is promoting,” states Sheila Kennedy, founding principal of KVA and professor of architecture in MIT’s School of Architecture and thinking. “The brand new design and remodelling project enable bring the real spaces of Hayden as a future in which study collaboration and inclusive neighborhood building are becoming more and more crucial.” 

“This design leaves research physically and figuratively during the center associated with collection,” states Bourg. “The analysis areas will be visible while you enter, signaling that library is definitely an active and radiant space where folks are interacting with knowledge and each various other.”

The whole first-floor associated with the brand new Hayden, more than 10,000 square feet of room, are obtainable around the clock to a person with an MIT ID. The very first and second floors associated with the collection would be related to an expanded brand new elevator and a brand-new community stair and blood flow path. At east-end associated with the first-floor, a flexible event and training space could be configured in numerous ways to host activities which range from lectures to reserve signings, and library workshops and courses.

The second-floor reading area will continue to be someplace for quiet research, suffused with day light and featuring lake views. Next to the reading area are going to be staff workplaces for subject librarians and specialists in scholarly communications, with areas for consultation with MIT students, professors, and researchers. Brand new flexible work area on eastern part of Building 14’s second floor will provide additional area for research, research, and working with collection selections.

Accessibility and sustainability 

Access and durability have-been concerns throughout the design procedure. An obtainable, full size elevator, the removal of non-accessible mezzanines, and inclusion of new gender-inclusive restrooms plus lactation space will all subscribe to a more comprehensive and inviting library. Along with aiming for Leadership in Energy and Environmental Design Gold official certification, the Hayden remodelling will also be piloting two brand new certifications for MIT: Fitwel, a building official certification centered on positive impacts for occupant overall health, and an interior planning method that uses environmentally responsible materials. 

To appreciate this sight for the brand-new Hayden, the library would be shut from mid-December until fall 2020. Use of the basement-level general selections will close on Dec. 15, and all sorts of research rooms (like the 24-hour area) close on Dec. 19 at 5 p.m. 

An exhibit about the Hayden Library renovation opens up in the Maihaugen Gallery (14N-130) in December and can remain on view throughout construction.